Monday, January 18, 2010

Hati Masak Kicap Berempah

Selalunya bila beli hati lembu... aku akan masak macam ni jer.. memang sedap!! Hati ni tak boleh masak lebih kurang.. sebab ia ada satu bau yang kuat gitu.. kalau masak nak kena byk rempah2nya.. barulah lalu nak makan.. Jom tengok resepi!





HATI MASAK KICAP BEREMPAH
Bahan2
1/2 kg hati lembu - dipotong kecil
1 s/b ketumbar - disangai (boleh ganti dengan serbuk tak perlu sangai)
½ s/b jintan manis - disangai bersama ketumbar tadi dan ditumbuk halus (boleh ganti dengan serbuk tak perlu sangai)
1 biji bawang besar ~ hiris bulat
1 cawan air sedikit
serbuk kunyit
garam secukupnya
serbuk perasa (jika suka)
gula (jika suka)
kicap manis secukupnya
1 keping asam gelugur
daun sup utk hiasan
minyak utk menumis

Bahan2 kisar
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
8 biji cili kering - rebus dan tos



Cara2
1. Hati digaul dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Masukkan dlm kuali tanpa minyak dan masak sambil dibalik2kan hingga air yg terbit jadi kering . Bila dah kering (hati masih dlm kuali yg sama) masukkan 1 senduk besar minyak masak dan goreng hati agak2 setengah garing dan angkat lalu ketepikan dahulu.
2. Masukkan minyak secukupnya dlm kuali yang lain (nak guna kuali sama pun boleh.. tambah sedikit sj minyak ). Lalu tumiskan bahan2 kisar dan juga rempah yang ditumbuk hingga garing dan wangi.
3. Masukkan kicap secukupnya, asam keping dan air. Biarkan mendidih lalu masukkan hati yg digoreng tadi, gula & serbuk perasa. Masukkan bwg besar hiris.
4. Biarkan agak kering sedikit sambil dikacau2. Rasakan garamnya.. jika tak cukup masin bolehlah ditambah garam.
5. Hidangkan dan hias dengan hirisan daun sup / daun bawang jika suka.



Selamat Mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...